TomaszD
|
Posted: November 08, 2010 16:36 by TomaszD
|
Na zajęciach było powiedziane co należy zrobić, gdzy wyskoczy bląd przy wpisaniu polecenia ./configure, ale chyba czegoś nie spisałem, bo nie umiem przejść do następnego etapu - kompilacje. Może ktoś mnie oświecić i napisać co należy zrobić? Wyskakuje komunikat:" bash: ./configure: /bin/sh^M: zły interpreter: No such file or directory".
|
Linux - Crystal Space - polecenie configure
Replies: 8 - Last Post: November 16, 2010 05:10
by: kingpig
showing 1 - 9 of 9
kingpig
|
Posted: November 09, 2010 08:08 by kingpig
|
Używasz Windows, prawda? (na przyszłość prosimy podawaj na którym systemie pracujesz )-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- spróbuj zamiast ./configure wpisać bash configure Daj znać, czy poszło w ten sposób ![]() Nie wiem co jest konkretnie problemem: bo z jednej strony jakby był problem z plikiem configure (znaczek ^M przy błędzie, oznaczający powrót karetki - interpretowany w systemach WIndows jako zwykły ciąg tekstowy), a z drugiej jakby nie był wywoływany odpowiedni interpreter, czyli program interpretujący treść pliku configure. I chyba ta druga wersja jest odpowiednia - plik jest dla systemów UNIXowych, a na Windows zrobiliśmy takie małe obejście w postaci zainstalowania narzędzi symulujących środowisko UNIXowe. A z błędu wynika, że za odczytywanie pliku bierze się nieodpowiedni program. |
Piotr Sobiech
|
Posted: November 09, 2010 20:58 by Piotr Sobiech
|
|
Zobacz co Ci pokaze polecenie whereis bash | cut -f 2 -d ' ' i upewnij sie, ze to samo jest w pierwszej linijce pliku configure. btw, jakiej dystrybucji uzywasz? a najlepiej to napisz do mnie na jabberze: sobiech@wredny.net |
miszaa
|
Posted: November 12, 2010 23:26 by miszaa
|
|
a sie podepne pod ten topić. nie wiem jak inni, ale ja chyba bede potrzebował tematu do kochania (bluzgania) na nasz wybrany silnik (rozbudowany silnik z brakiem dokumentacji) ( )ale z ciekawszych wieści to powoli zaczynam go rozgryzac. ale dalej wiekszosc rzeczy jest... ze tak powiem... niejasna i to bardzo - troche tesknie za GLBEGIN; ![]() do czego narazie doszedłem - a do tego, ze chyba nie ma sensu robić meshów w kodzie, a lepiej, prosciej, szybciej i mniej logicznie robic je w plikach xml, a tak w ogole to wygenerowac je w blenderze i uzyc blender2crystalspace czy cos takiego. jutro sprobuje ogarnac ten przyklad z fizyka zeby jakas prosta grawitacje rozkminic, skakanie itp (z ODE/Bullet chyba bullet bedzie fajniejszy) ale tych cholernych braków w dokumentacji (gdzie sami przyznaja na forum ze je maja - a nie chce mi sie rozkminiach ich *.cpp - wystarczy ze po *.h musze latać) to im nie wybacze... blah musialem to z siebie wywalic ![]() aha, jeszcze jedno. KENAI SSIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEe dawać trac'a i w srode zaczynamy rozkmine na temat gry, zaleznosci itp. co to w koncu ma być, jak to ma wygladac. do tego wymyslimy jakis system przechowywania danych gry w jednej klasie (tak, wiem, engine sam w sumie je przechowuje, ale trzeba nimi jakos sensownie zarzadzac). no i wio
|
showing 1 - 9 of 9
Replies: 8 - Last Post: November 16, 2010 05:10

- kompilacje. Może ktoś mnie oświecić i napisać co należy zrobić? Wyskakuje komunikat:" bash: ./configure: /bin/sh^M: zły interpreter: No such file or directory".

)

(
)